Chcete si pochutnat na vánočním cukroví a přitom nepřibrat? Poradíme vám, jak si o Vánocích udržet štíhlou linii. Vyzkoušejte skvělé tipy na zdravé a dietní vánoční cukroví, které zachutná nejen vám, ale i ostatním členům vaší rodiny. Budete-li mlsat zdravě a s rozumem, tak povánoční dietu rozhodně potřebovat nebudete.
více v článku...
Mrkvovo-špaldové cukroví
Budete potřebovat: 250 g na jemno nastrouhané mrkve, 200 g másla, 350 g hrubé špaldové mouky,50 g medu, 1 prášek do pečiva, oblíbenou marmeládu na pomazání.
Nejprve v míse utřeme máslo s nastrouhanou mrkví. Pak do směsi vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a med. Vypracujeme těsto a necháme ho zhruba půl hodiny odpočinout v lednici. Poté těsto vyválíme na cca 5 mm tlustý plát a vykrájíme libovolné tvary. Vykrájené kousky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme cca 10 minut v silně vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečené cukroví necháme vychladnout a poslepujeme marmeládou.
Jáhlové kuličky
Budete potřebovat: 200 g jáhel, 400 ml vody, 1 lžíce jemného třtinového cukru, 4 lžíce medu, 90 g olivového oleje, 60 g strouhaného kokosu + kokos na obalení, 50 g loupaných celých mandlí.
Jáhly nejprve několikrát spaříme horkou vodou aby se zbavily své nahořklé chuti. Následně jáhly přidáme 400 ml vody a jáhly pomalu uvaříme do měkka. Po uvaření necháme jáhly vychladnout. Pak vmícháme třtinový cukr, med, olivový olej a kokos. Ze vzniklé směsi vypracujeme těsto. Pokud se nám zdá těsto řídké, zahustíme ho kokosem. Z těsta tvoříme kuličky, do jejichž středu vložíme mandli. Kuličky následně obalíme v kokosu a dáme je do lednice, aby ztuhly. Trvanlivost kuliček je cca 1 týden.
Pohankové vanilkové rohlíčky
Budete potřebovat: 280 g hladké pohankové mouky, 200 g másla, 80 g jemného třtinového cukru,
120 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr na obalení
Do mouky přidáme změklé máslo, třtinový a vanilkový cukr. Pak vmícháme nastrouhané ořechy a zpracujeme těsto, které necháme odležet do druhého dne v lednici. Z odleželého těsta vytvoříme váleček o průměru cca 2 cm a kolmo jej nakrájíme na pravidelné kousky. Z nich vytvarujeme rohlíčky, které rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut v mírně vyhřáté troubě na 150 °C dorůžova. Ještě teplé upečené rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
Tip redakce: Recepty na cukroví se předávají z matky na dceru, co využít jejich kouzelnou moc a připravit je i během roku?