Umíte pít rum? Poznejte pravidla degustace

Máte v oblibě různé destiláty a umíte je správně pít? Co vám říká třeba degustace rumu? Samozřejmě tím nemíníme ochutnávku tuzemského rumu neboli tuzemáku, jelikož jde o náhražku pravého rumu vyráběnou smícháním lihu s rumovou trestí. Oproti tomu klasické druhy rumu se vyrábí z cukrové třtiny nebo melasy. Právě degustaci pravých rumů si přiblížíme.

Jaký druh rumu zvolit?

Dříve než začneme se samotnou degustací, je třeba si zvolit rum vhodný k přímé konzumaci. Mělo by jít o  tmavý rum nebo tzv. premium, protože např. flavoured a bílé rumy se používají do koktejlů. Opravdový znalec upřednostní zvláště prémiové rumy z dobou zrání i přes dvacet let. Avšak
jako začátečník zvolte spíše cenově dostupnější rumy s kratší dobou zrání. K degustaci slouží kupříkladu produkty značek jako třeba El Dorado, Zacapa, Old Pascas či Appleton Estate.

Z čeho rum pít?

Přestože nemá volba skla u popíjení rumu takový význam jako je tomu u vína a jiným nápojů, nepoužívejte k podávání rumu klasické panáky. Nejvhodnější bývá sklenička s rozšířeným dnem a zúženou vrchní částí. Zda má stopku či nikoliv není podstatné.

Hlavně nechladit!

Významnější než výběr skleničky je při degustaci rumu jeho teplota. Měl by se podávat nechlazený, a to o pokojové teplotě. Lahev proto nedávejte do lednice ani do skleniček nepřidávejte kostky ledu.

Samotná degustace

Jakmile před vámi stojí plná sklenka rumu, nejprve nechte vyniknout jeho barvu, kterou můžete obdivovat proti světlu. Aby vynikla vůně destilátu, trochu jej ve sklence protočte a přivoňte. Následně se napijte a poválejte rum v ústech, až pak polkněte. Další možností degustace je např. pití na karibský způsob. Před nalitím rumu sklenku nejprve propláchněte vodou a nechte sklenku krátce okapat. Snažte se, aby ve skleničce zůstalo trošku vody. Až pak do ní rum nalijte. Důvod? Právě díky trošce vody se lépe rozvine rumové aroma a vy si tak rum více vychutnáte.

Spread the love
  • 619
    Shares

Related posts

Leave a Comment