Arak, mezcal či aquavit – méně známý alkohol, který stojí za ochutnání

Zpříjemnit si večer skleničkou alkoholu občas nezaškodí. Zvláště pro výjimečné chvíle se hodí nevšední drink něčeho ostřejšího. Whisky zná každý, ale slyšeli jste už třeba o araku, mezcalu či aquavitu? Pokud jsou vám zmíněné nápoje neznámé, trochu vás s nimi seznámíme.

více v článku...

Arak

Jde o alkoholický nápoj, který existuje v různých variantách. Zpravidla se vyrábí procesem fermentace a destilace z datlového vína s přídavkem anýzu (na Blízkém východě) nebo se destiluje zakvašená palmová šťáva či třtinová melasa (východní Indie). Arak svou chutí připomíná rum.

Mezcal

Tento alkohol pochází z Mexika a vyrábí se (podobně jako sotol, pulque či tequilla) z agáve. Jednotlivé nápoje z této rostliny se liší druhem použitého agáve, výrobním postupem i oblastí výroby. Mezcal je typický především pro stát Oaxana. Vyrábí se z agáve druhu Agave americana zvaného též Maguea. Vyznačuje se lehce kouřovou chutí, kterou získává při výrobě díky vyuzenému agáve. Pravý mezcal je dvakrát destilován. Mladý mezcal je bílý, zatímco letitý mezcal má zlatavou či nahnědlou barvu. Své tmavší zbarvení získá uchováváním v dubových sudech. Do lahve mezcalu se často přidává červ nebo i škorpion.

Aquavit

Název aquavit či akvavit znamená v překladu voda života. V minulých staletích byl považován za všelék. Jedná se o skandinávský destilát, který je oblíbený především v Dánsku. Vyrábí se z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se do vznikajícího nápoje přidávají různé bylinky (např. anýz, fenykl, kopr, skořice, koriandr či hřebíček). Zásadní přísadou je však kmín, který dává aquavitu specifickou chuť. Nejkvalitnější aquavit zraje v sudech po sherry či portském víně. Unikátní je norský aquavit, který zraje na palubách lodí plujících zpravidla z Norska do Austrálie a zpět. Přesná trasa není podmínkou, loď však musí přeplout rovník. Specifické podmínky zrání, ke kterým na lodi dochází se dosud nepodařilo laboratorně napodobit.

 

 

 

 

 

Spread the love

Related posts

Leave a Comment