Odhalte účinky granátového jablka. Prospívá zdraví

Jednou z významných superpotravin je nesporně granátové jablko. Obsahuje totiž množství vitaminů a zdraví prospěšných látek. Díky unikátnímu obsahu aminokyselin se jeho konzumace doporučuje vegetariánům a veganům jako náhrada aminokyselin z živočišných zdrojů.

více v článku...

Původ granátového jablka

Toto od pradávna oceňované ovoce pochází původně z ostrova Sokotra nedaleko východního pobřeží Somálska. Odtud se postupně rozšířilo do Středomoří. V současnosti se pěstuje také např. v Argentině či Indii. Nejlepší bývají plody pocházející z Íránu.

Obsažené látky

Granátové jablko obsahuje zhruba 77% vody. Je bohatým zdrojem některých vitaminů  (zvláště A, B, C, E) i minerálních látek (např. draslík, sodík a hořčík). Rovněž bylo zjištěno, že se v granátovém jablku nachází 15 aminokyselin. Některé z nich jsou u ovoce unikátní, protože jejich zdrojem bývají spíše živočišné potraviny.

Vliv granátového jablka na zdraví a jeho využití

Ženy ocení zvláště zmírnění menstruačních bolestí a potíží při menopauze. U mužů má zase konzumace granátových jablek pozitivní vliv na potenci. Vegetariánům a veganům slouží jako zdroj některých aminokyselin, které jsou obsaženy především v kuřecím mase a vejcích. Pravidelná konzumace granátových jablek se doporučuje také jako prevence proti rozvoji šedého zákalu díky obsahu antokyanu a vitaminu A. Jelikož granátová jablka jsou nízkokalorická a kladně působí na metabolismus, využívají se i při redukčních dietách. Kvůli pozitivním účinkům na pleť se přidávají výtažky granátových jablek do řady kosmetických přípravků. Mezi další přednosti tohoto zázračného ovoce patří vliv na snížení cholesterolu a krevního tlaku. Granátové jablko vám skvěle poslouží také v chladných měsících pro posílení imunitního systému.  Jestliže už onemocníte a máte horečku, pomůže vám granátové jablko snížit vysokou teplotu.

Jak granátové jablko konzumovat?

Chcete-li granátové jablko ochutnat, můžete si po oloupání dopřát jeho semena nebo si připravit šťávu. Dříve než si na lahodných sladko-kyselých semenech pochutnáte, musíte nejprve odstranit překážku. Tou je tlustá slupka a několik pouzder, v nichž jsou semena uložena. Nejsnáze granátové jablko oloupete tak, že plod nejprve rozkrojíte na půl. Pak obě půlky vložte do mísy s vodou a semena z pouzder vyloupejte. Nejedlá pouzdra mají tendenci stoupat ke hladině, kdežto semena klesají ke dnu. Nakonec vodu slijte a můžete se pustit do jídla nebo přípravy šťávy.

Spread the love

Related posts

Leave a Comment