Skladba jídelníčku významně ovlivňuje naše zdraví. V každém období roku má náš organismus jiné požadavky na výživu. V zimním období bychom měli upřednostňovat tepelně upravenou stravu před syrovou. Celkově je třeba se vyhýbat potravinám, které náš organismus ochlazují (např. meloun, salátová okurka či cuketa). Nechme si je na léto. Co tedy konkrétně v zimě jíst, abychom se udrželi v kondici? To zjistíte v našem článku.
více v článku...
Dopřejte si výživnou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů
Lidské tělo v zimě potřebuje výživnou stravu, která mu pomáhá toto chladné období roku překonat. Dostatečný přísun vitaminů a minerálů je nezbytný k posílení imunity. Tuky zase ochraňují vaše orgány zimou. Rovněž cukry mají ve stravě svůj význam, potřebujeme je ke správnému fungování vašeho metabolismu. To však neznamená, že bychom se měli nadměrně přejídat. V zimním období nám chybí dostatek pohybu. Nechcete-li přibrat, tak jezte střídmě a nezapomínejte sportovat.
Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Ale jaké?
Nezbytnou součástí zdravé výživy je přísun ovoce a zeleniny. Vybírejte sezónní druhy typické pro naše podnebí. Exotické ovoce a čerstvé zeleninové saláty si dopřejte spíše v letních měsících. V zimě je nejlepší volbou sušené ovoce, kořenová zelenina a brambory. V zimní kuchyni nezapomeňte ani na česnek a cibuli. Jde o zeleninu, která výborně dochutí pokrmy a posílí vaši imunitu.
Používejte koření, které zahřeje
V zimě je lepší jíst tepelně upravené pokrmy než syrové. Při vaření přidávejte do pokrmů koření, které organismus prohřeje. Jde např. o zázvor, chilli, skořici, hřebíček a kardamon. Také vanilka či badyán jsou k prohřátí organismu skvělé. Často se přidávají do nápojů, ale uplatnění najdou i k přípravě různých pokrmů. Vanilku využijete hlavně v sladké kuchyni, oproti tomu badyán můžete přidat k masu (zvláště zvěřině, vepřovému, hovězímu či kachnímu).
Nezapomínejte pít! I v zimě vám hrozí dehydratace.
O nezbytnosti přijímat dostatečné množství tekutin v létě, ví každý. Ale pít potřebujete i v zimě. Dokonce vám dehydratace hrozí více než v létě, protože mnoho z nás zapomíná pít. Nepociťujeme totiž tak silně pocit žízně jako v teplém období roku. Kromě obyčejné vody z kohoutku je třeba pít minerální vody, které střídejte. K chladnému počasí samozřejmě patří teplé nápoje. Vhodné jsou různé druhy čajů. Doporučujeme zvláště čaje černé a bylinkové (např. Roiboos či zázvorový).