Jak na výběr herního monitoru

Nejenom výkonné PC, ale i kvalitní monitor je důležitou podmínkou pro perfektní požitek ze hry. Co všechno musí herní monitor splnit?

více v článku...

Typ herního monitoru

Stále ještě nejběžnější jsou herní LCD monitory. Jedná se o technologii tekutých krystalů. Tyto monitory se skládají z barevných nebo monochromatických pixelů, které jsou seřazeny před zdrojem světla nebo reflektorem.

LCD monitor na hry nabízí většinou poměr stran 16:9. Na hraní her či sledování filmů si však můžete pořídit i obrazovku s poměrem stran 21:10 a 16:10. Jen velmi pomalu se na trh dostává OLED technologie, LCD monitor tak nejspíše bude ještě nějakou chvíli patřit ke standardu.

Velikost monitoru

Tady samozřejmě platí, že čím větší, tím lepší. Limitovat nás ale samozřejmě bude místo dostupné na stole. Jakousi univerzální volbou jsou monitory o velikosti 25-27″. vejdou se pohodlně i tam, kde není úplně prostoru nazbyt. Pokud to ale jen trochu lze, rozhodně je na hry ideální monitor větší, alespoň o úhlopříčce 28-32″.

Rozlišení

Problém u větších herních monitorů od velikosti 28 palců tkví už v tom, že přestává stačit dnes již standardní full HD rozlišení neboli 1920 × 1080 pixelů. Rozlišení 4K (3840 × 2160 pixelů) zatím v nabídce výrobců stále ještě k tomu nejběžnějšímu nepatří.

Zobrazovací technologie

Zde již prakticky není o čem rozhodovat. IPS panely charakteristické svým věrným podáním barev a lepšími pozorovacími úhly prakticky vytlačily starší TN technologii.

Mat nebo lesk

Obecně se tam, kde preferujeme kvalitu zobrazení, doporučuje lesklý monitor. Matné monitory neposkytují tak věrné barevné podání. Jsou proto vhodné spíše na kancelářskou činnost, proto se s nimi setkáte například u byznys notebooků.

Při práci například s dokumenty určitě většina uživatelů na precizních barvách netrvá a postrádat je nijak nebude.

Jas a kontrast 

Běžné hodnoty jasu se uvádějí 250-300 cd/m². Jas by neměl být příliš vysoký, jelikož je to na pohled nepříjemné. Výrobci ovšem jeho hodnoty velmi často neuvádějí. Kontrast by se měl optimálně pohybovat v hodnotách okolo 1000:1 a méně. Kvalitní kontrast oceníme, když nám bude na monitor často svítit slunce.

Odezva monitoru

Odezva je, zjednodušeně řečeno, doba, za kterou stihne monitor překreslit jeden odstín barvy v jiný. Pro hry vyžadujte minimálně 5 milisekund a méně je určitě lépe.

Pořizovací cena herního monitoru

Pořizovací cena je pro řadu lidí pochopitelně na místě prvním nad všemi výše citovanými kritérii. Platí, že o herních monitorech do 5 000 Kč v tomto segmentu prakticky nemá smysl přemýšlet, jedná se o zařízení poskytující naprostý základ.

V cenové relaci 5 000 až 10 000 Kč už pořídíte lépe vybavené kousky s kvalitní odezvou, jasem i kontrastem. Hodí se spíše pro nenáročné hráče. Vyšší požadavky uspokojí monitory nad 10 000 Kč.

Jestliže nechcete tolik investovat, poohlédněte se v segmentu repasovaných herních monitorů. Nabízejí oproti novým modelům až o 70 % nižší cenu.

Většinou se bude jednat o použité LCD monitory z předváděcích akcí nebo vrácené v rámci zákonné čtrnáctidenní lhůty. Před prodejem jsou vždy testovány a platí na ně záruka v délce 12 měsíců.

Autor: inComputer.cz

Spread the love

Related posts

Leave a Comment