Čím se zahřát v zimě? Vyzkoušejte recepty na vynikající teplé náp

V mrazivém počasí se potřebujete zahřát zvenku i zevnitř. Zimní období přímo vybízí k zahřátí horkým nápojem, který ocení jak vaše prokřehlé ruce, tak krk i chuťové pohárky. Zapomeňte však na fádní grog či svařák a vyzkoušejte pár zahraničních tipů na méně obvyklé zimní drinky.

Polské nápoje

Patrně vás polské drinky pro zahřátí překvapí. Tradičním nápojem je piwo grzane, které připomíná nám známé svařené víno. Jen místo vína používají pivo. Zajímavé jsou nápoje s polskou vodkou Żubrówkou (lze ji koupit i u nás). Polská Żubrówka má nezvyklou chuť a často se kombinuje s jablečnou šťávou.

Piwo grzane

Ingredience: 1 l světlého piwa, 2 polévkové lžíce medu, 1 kus celé skořice, 10 hřebíčků, 1 kávová lžička mletého zázvoru, plátky citronu na ozdobu

Pivo vlijeme do hrnce a přidáme med, skořici, hřebíčky a zázvor. Směs ohřejeme na mírném ohni. Podáváme ve sklenici ozdobené plátky citronu.

Horká šarlotka

horke-napoje-teloIngredience: 1 l jablkového džusu, 10 hřebíčků, 1 kus celé skořice, 4 velké panáky vodky Żubrówka

Do jablečného džusu přidáme hřebíček a skořici. Směs přivedeme k varu, a pak vaříme ještě 5 minut. Následně přilijeme vodku a vaříme dalším 5 minut. Podáváme v čiré sklenici.

Britské nápoje

Ve Velké Británii jsou velmi oblíbené horké nápoje s jablečným džusem a skořicí. Obvykle se pije svařené víno a různé punče. Nezvyklou ingrediencí v horkých nápojích je nové koření.

Horké jablko po britsku

Ingredience: 1,5 l jablečného džusu, 4 kávové lžičky javorového sirupu, 2 kusy celé skořice, strouhanou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu, 6 kuliček nového koření

Jablečný džus nalijeme do hrnce. Přidáme javorový sirup, strouhanou kůru z pomeranče a citronu skořici a nové koření. Směs povaříme 10 minut, ale nepřivádíme k varu. Nápoj zcedíme, servírujeme v hrnečcích.

Britský svařák

Ingredience: 1 l suchého vína, 2 kusy celé skořice, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 4 polévkové lžíce třtinového cukru, 1 kávovou lžičku mletého zázvoru, strouhanou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu

Víno nalijte do hrnce a přidejte skořici, hřebíček, nové koření, třtinový cukr, zázvor a strouhanou pomerančovou i citronovou kůru. Povařte 15 – 20 minut na mírném až středně silném ohni, ale nepřivádějte k varu. Hotový svařák podávejte v čirých sklenicích, které můžete ozdobit plátkem citronu či pomeranče.

 

 

Spread the love
  • 619
    Shares

Related posts

Leave a Comment