V mrazivém počasí se potřebujete zahřát zvenku i zevnitř. Zimní období přímo vybízí k zahřátí horkým nápojem, který ocení jak vaše prokřehlé ruce, tak krk i chuťové pohárky. Zapomeňte však na fádní grog či svařák a vyzkoušejte pár zahraničních tipů na méně obvyklé zimní drinky.
více v článku...
Polské nápoje
Patrně vás polské drinky pro zahřátí překvapí. Tradičním nápojem je piwo grzane, které připomíná nám známé svařené víno. Jen místo vína používají pivo. Zajímavé jsou nápoje s polskou vodkou Żubrówkou (lze ji koupit i u nás). Polská Żubrówka má nezvyklou chuť a často se kombinuje s jablečnou šťávou.
Piwo grzane
Ingredience: 1 l světlého piwa, 2 polévkové lžíce medu, 1 kus celé skořice, 10 hřebíčků, 1 kávová lžička mletého zázvoru, plátky citronu na ozdobu
Pivo vlijeme do hrnce a přidáme med, skořici, hřebíčky a zázvor. Směs ohřejeme na mírném ohni. Podáváme ve sklenici ozdobené plátky citronu.
Horká šarlotka
Ingredience: 1 l jablkového džusu, 10 hřebíčků, 1 kus celé skořice, 4 velké panáky vodky Żubrówka
Do jablečného džusu přidáme hřebíček a skořici. Směs přivedeme k varu, a pak vaříme ještě 5 minut. Následně přilijeme vodku a vaříme dalším 5 minut. Podáváme v čiré sklenici.
Britské nápoje
Ve Velké Británii jsou velmi oblíbené horké nápoje s jablečným džusem a skořicí. Obvykle se pije svařené víno a různé punče. Nezvyklou ingrediencí v horkých nápojích je nové koření.
Horké jablko po britsku
Ingredience: 1,5 l jablečného džusu, 4 kávové lžičky javorového sirupu, 2 kusy celé skořice, strouhanou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu, 6 kuliček nového koření
Jablečný džus nalijeme do hrnce. Přidáme javorový sirup, strouhanou kůru z pomeranče a citronu skořici a nové koření. Směs povaříme 10 minut, ale nepřivádíme k varu. Nápoj zcedíme, servírujeme v hrnečcích.
Britský svařák
Ingredience: 1 l suchého vína, 2 kusy celé skořice, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 4 polévkové lžíce třtinového cukru, 1 kávovou lžičku mletého zázvoru, strouhanou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu
Víno nalijte do hrnce a přidejte skořici, hřebíček, nové koření, třtinový cukr, zázvor a strouhanou pomerančovou i citronovou kůru. Povařte 15 – 20 minut na mírném až středně silném ohni, ale nepřivádějte k varu. Hotový svařák podávejte v čirých sklenicích, které můžete ozdobit plátkem citronu či pomeranče.
- 620Shares
Hі … I’m Jerome. I sⲣed tߋo much time mining the web.
Here’s aan article, from GrubStreet.ca, I thought yoᥙ
might like. J