Zdravé potraviny také v české kuchyni

Nedovedete si představit přípravu salátů bez kvalitních olivových olejů? Právě tento typ oleje představuje významnou složku středomořské kuchyně. Olivové olejejsou považovány rovněž za nenahraditelné zdroje živin.

Tajemství olivových olejů

Není žádným tajemstvím, že už Homér označoval olivový olej jako „tekuté zlato“. Olivový olej se získává ze zralých plodů olivovníku a tvoří obživu pro mnoho lidí po celém světě. K nejkvalitnějším olivovým olejům patří ty, které jsou označovány jako panenské. Plody oliv byly v tomto případě pokud možno do čtyř dnů od sběru vylisované mechanickou službou a to bez užití jakýchkoliv chemikálií. Celý proces výroby se provádí za teploty do 50 °C. Panenské oleje jsou vhodné, jak k přímé konzumaci ve studené kuchyni, tak také jako přísady do salátů. Hodí se také na vaření či smažení při nižších teplotách. Olivové oleje mají blahodárný účinek na lidský organismus. Přesvědčili se o tom již starověcí egyptští faraoni, kteří užívali olivový olej jako čisticí, hydratační a antibakteriální prostředek. Dnes víme, že olivové oleje příznivě ovlivňují lidský metabolismus, trávení a funkci žlučníku. Mají detoxikační a antioxidační účinky a v neposlední řadě snižují hladinu cholesterolu. Olivový olej pomáhá bojovat proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním. Tvrdí se, že kdo používá olivový olej, pomaleji stárne.

Olivy jsou čím dál tím oblíbenější

Díky středomořské kuchyni můžeme v té naší tuzemské používat při přípravě nejrůznějších pokrmů nejen kvalitní olivové oleje, ale také samotné plody středomořského stále zeleného stromu zvaného Olea europaea. Pravděpodobně jste se již setkali s černými i zelenými olivami. Ve skutečnosti jsou černé olivy skutečně dozrálé zelené olivy patřičné druhu. Černé olivy jsou bohatší na olej. Olivy jsou součástí tradiční chutné, pestré a vyvážené kuchyně. Olivy Vás učarují svou specifickou chutí.

Spread the love
  • 620
    Shares

Related posts

Leave a Comment