Proč jíst stále jen kapra a bramborový salát? Vyzkoušejte štědrovečerní večeři trochu jinak!

Připadá vám tradiční česká štědrovečerní večeře moc fádní? Nebo vám snad smažený kapr příliš nechutná a chcete vyzkoušet jinou rybu na méně obvyklý způsob? Máme pro vás tip, jak si štědrovečerní večeři trochu ozvláštnit. Inspirovat se můžete zahraniční kuchyní (třeba španělskou).

Vánoce ve španělském duchu

Mandlová polévka

Tato polévka patří ve Španělsku k tradičním vánočním pokrmům. Polévka existuje v různých variantách. Představíme si jeden z možných postupů její přípravy. Potřebujete: 150 g loupaných mandlí, 1 l mléka, 1 ks celé skořice, 125 g cukru, 50 g rohlíků nebo veky, 50 ml smetany na šlehání, jablka a rozinky dle chuti.

Mandle, skořici a cukr zalejeme mlékem a vaříme. Rohlíky nebo veku nejprve nalámeme na kousky a navlhčíme smetanou. Poté přidáme do již se vařícího mléka. Pomalu přivedeme mléko s přidanými ingrediencemi k varu. Následně vyndáme skořici. Vzniklou směs rozmixujeme a necháme vychladnout a dáme do lednice. Polévku podáváme chlazenou. Před naservírováním do talíře přidáme podle chuti trochu rozinek a na kostičky nakrájené jablko.

Dušení pstruzi na víně a mandlích

Nejedná si sice vyloženě o vánoční recept, ale tato úprava pstruha je chutná a hodí se jako další chod po sladké mandlové polévce. Pro dvě osoby potřebujete: 2 pstruhy, 1 česnek, 100 ml suchého bílého vína (např. Müller-Thurgau), polohrubou mouku k obalování, olej na smažení, 30 g loupaných mandlí, 80 g jamónu (jde o sušenou španělskou šunku), sůl a mletý bílý pepř. Ideální je použít jamón blanko neboli jamón serrano, který pochází z bílého prasete. K přípravě pstruha postačí jamón zrající kolem 12 měsíců. Jako přílohu použijeme brambory.

Omyté a očištěné pstruhy osolíme a opepříme, pak je obalíme v mouce a osmažíme. Na stejném oleji osmahneme mandle, na plátky nakrájený česnek a na kostičky nakrájený jamón. Pstruhy vložíme
do pekáčku, na ně přidáme osmahlé ostatní osmahlé ingredience. Zalijeme olejem zbylým ze smažení a vínem. Pekáček přikryjeme a pstruhy podusíme při střední teplotě do měkka. Servírujeme pstruha přelitého vydušenou omáčkou a vařenými brambory.

Spread the love
  • 620
    Shares

Related posts