Odhalte tajemství japonské kuchyně

Do zahraničí se většinou jezdí proto, aby se poznala tamější gastronomie. Lidé nechtějí poznávat svět v pravém slova smyslu, chtějí ho ochutnávat. Každá země se pyšní trochu jinými pokrmy, jinou gastronomií. Například do Japonska se jezdí převážně za zdejší kuchyní, jelikož je tak skvělá a báječná. Pokud však do Japonska nemáte v blízkých měsících cestu, poznejte japonskou gastronomii i u nás. Neustále se přece otvírají podniky se zaměřením na tuto kuchyni, sushi barů a sushi restaurací je celá řada.

Odhalit tajemství japonské kuchyně tak můžete i u nás, pár základních tajemství vám prozradíme už nyní.

Tajemství vynikajícího sushi

Tradičním japonským pokrmem je sushi, které u nás můžete ochutnat v sushi barech nebo sushi restauracích. Japonci se učí tento pokrm připravovat i dlouhá léta, je totiž plný tajemství. Pojďme si nějaká tajemství související se sushi prozradit. Například věděli jste, že se při přípravě sushi používá takzvaná lepivá rýže, která však není dlouhozrnná? Stejně tak málokdo ví, že základ sushi tvoří syrová ryba (nejčastěji losos nebo tuňák) a zmiňovaná rýže, která je ochucená octovým nálevem (používá se rýžový ocet).

Existuje mnoho druhů sushi, liší se především tvarem. Maki suši je u nás pravděpodobně nejoblíbenější, jsou to rolky zabalené v mořské řase, které jsou často “plnění” syrovou rybou nebo zeleninou. Jednotlivé druhy sushi se liší opravdu maličkostmi. Třeba pokud je maso položené na válečku z rýže, jedná se o nigiri. Jestliže ale vynecháte rýži a zkonzumujete jen sušenou rybu, pošmákli jste si na sašimi.

Mimo jiné věděli jste, že se k sushi podává zelený japonský křen wasabi a nakládaný zázvor?

Není to jen o sushi

Tajemství toho, proč je japonská kuchyně tak oblíbená a proč se kvůli ní sjíždí do Japonska lidé z mnoha koutů světa, netkví jen v sushi. Lákavé jsou i jiné pokrmy, k nimž patří například tempura, což je další japonská specialita. Stejnou specialitou je také polévka miso, jejímž základem je pasta ze sójových bobů.

Spread the love
  • 620
    Shares

Related posts

Leave a Comment